Και πάλι, η καθημερινότητά μας έτσι απλά, χωρίς πρόγραμμα

 *

του ΚΩΣΤΑ ΜΕΛΑ

~.~

Ο Τραμπ λέει ότι σε 16 μήνες
άλλαξε τον ρου της ιστορίας!

Ο κ. Τραμπ έγραψε τα παρακάτω σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αργά το βράδυ μετά την πρώτη ημέρα συναντήσεων με τον κ. Σι, στο Πεκίνο, ενώ περίμενε να τον συναντήσει ξανά για ένα γεύμα εργασίας πριν επιστρέψει στην Ουάσιγκτον. Έγραψε συγκεκριμένα:

«Όταν ο Πρόεδρος Σι πολύ κομψά αναφέρθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ως έθνος που είναι ίσως σε παρακμή, αναφερόταν στην τεράστια ζημιά που έχουμε υποστεί κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών του νυσταλέου Τζο Μπάιντεν και της διοίκησής του, και σε αυτό το σημείο είχε 100% δίκιο. Η χώρα μας έχει υποφέρει πάρα πολύ από ανοιχτά σύνορα, υψηλούς φόρους, πρωτοβουλίες για τα τρανς άτομα, άνδρες που αγωνίζονται σε γυναικεία αθλήματα, πολιτικές Diversity – Equity – Inclusion, χωρίς αποκλεισμούς, απαίσιες εμπορικές συμφωνίες, αχαλίνωτο έγκλημα και πολλά άλλα!…

Ο Πρόεδρος Σι δεν αναφερόταν στην απίστευτη άνοδο που έχουν δείξει οι Ηνωμένες Πολιτείες στον κόσμο κατά τη διάρκεια των θεαματικών 16 μηνών της δεύτερης κυβέρνησης Τραμπ, η οποία έχει να επιδείξει ιστορικές ανόδους στην χρηματιστηριακή αγορά, καθώς και στα συνταξιοδοτικά ταμεία, τη στρατιωτική νίκη μας και την ακμάζουσα σχέση με τη Βενεζουέλα, τον στρατιωτικό αποδεκατισμό του Ιράν (ο οποίος συνεχίζεται!). Ακόμη, οι ΗΠΑ διαθέτουν τον ισχυρότερο στρατό στον κόσμο με διαφορά, είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη με επενδυτικό ρεκόρ 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από άλλες χώρες, η αγορά εργασίας μας βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή στην ιστορία της, με περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται, το τέλος του DEI το οποίο καταστρέφει τη χώρα, και τόσα άλλα πράγματα που θα ήταν αδύνατο να απαριθμηθούν εύκολα.

Πριν από δύο χρόνια, ήμασταν πράγματι ένα έθνος σε παρακμή. Σε αυτό, συμφωνώ απόλυτα με τον Πρόεδρο Σι! Αλλά τώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το πιο “καυτό” έθνος στον κόσμο, και ελπίζουμε ότι η σχέση μας με την Κίνα θα γίνει ισχυρότερη και καλύτερη από ποτέ! Στην πραγματικότητα, ο Πρόεδρος Σι με συνεχάρη για τόσα πολλά εξαιρετικά επιτεύγματα που επιτεύχθηκαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Με απλά λόγια ο κ. Τραμπ παραδέχτηκε ότι η αμερικανική παρακμή υπάρχει, αλλά για όλα φταίει ο Τζο Μπάιντεν! Σήμερα όμως και κατά δήλωσή του:

«Τώρα που βρίσκομαι στον Λευκό Οίκο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ξεκινήσει θεαματική άνοδο, η οποία θα ενισχύσει επίσης τις σχέσεις μας με την Κίνα»!

Δηλαδή, σε 16 μήνες η κυβέρνηση Τραμπ άλλαξε τον ρου της ιστορίας!

Η αποδοχή του παράλογου θα αρκούσε άραγε για να κατανοήσουμε τη ρητορική Τραμπ; Πολύ πιθανώς όχι… Διότι και το παράλογο ακόμη έχει μια λογική…

Κι αυτό, τη στιγμή που η φούσκα
στις ΗΠΑ ετοιμάζεται να σκάσει…

Αντί να πανηγυρίζει ο κ. Τραμπ και να αναφέρει ως μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησής του την αύξηση της χρηματιστηριακής αγοράς (ιστορική την χαρακτηρίζει…) ας λάβει σοβαρά υπόψη του τις προειδοποιήσεις για επερχόμενο σκάσιμο της υπαρκτής φούσκας, πρωτίστως του τεχνολογικού τομέα.

Συγκεκριμένα, όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ μοιάζει «σαν τους τελευταίους μήνες της φούσκας των dot-com του 1999-2000[1]. Οι αναλυτές συγκρίνουν την πρόσφατη πορεία του Philadelphia Semiconductor Index (SOX) με την ανοδική πορεία που προηγήθηκε της κατάρρευσης των τεχνολογικών μετοχών τον Μάρτιο του 2000. Ο δείκτης έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 10% αυτή την εβδομάδα, ωθώντας τα κέρδη του για το 2026 στο 65%. Τα σχόλια αυτά έρχονται καθώς οι επενδυτές έχουν στραφεί σε μετοχές που συνδέονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη τα τελευταία δύο χρόνια, συμβάλλοντας στην ώθηση των μεγάλων δεικτών μετοχών των ΗΠΑ σε επαναλαμβανόμενα ιστορικά υψηλά. Οι εταιρείες ημιαγωγών και οι εταιρείες τεχνολογίας megacap που συνδέονται με υποδομές και λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης έχουν ηγηθεί της κούρσας, με τον ενθουσιασμό γύρω από την παραγωγή Τεχνητής Νοημοσύνης να τροφοδοτεί απότομα κέρδη στις αποτιμήσεις.

Η αναφορά που γίνεται είναι σαφής: με τις χρηματιστηριακές αγορές των ΗΠΑ σε νέα υψηλά, παρά την γεωπολιτική αβεβαιότητα, την επιστροφή του πληθωρισμού και τις εντάσεις στην αγορά ιδιωτικών πιστώσεων, ο κίνδυνος επανάληψης της περιόδου 2000 είναι υψηλός. Οι χρηματιστηριακές αγορές είχαν κορυφωθεί τον Μάρτιο και στη συνέχεια έπεσαν κατακόρυφα . Σύμφωνα με την ανάλυση, η Wall Street κατεθύνεται προς παρόμοιο σενάριο, δεδομένου ότι «οι μετοχές δεν ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν λόγω της αγοράς εργασίας ή των προσδοκιών των καταναλωτών», αλλά «συνεχίζουν να ανεβαίνουν επειδή έχουν ανέβει μέχρι στιγμής».

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι αναλυτές της Bank of America[2]. Σκιαγραφούν μια παρόμοια εικόνα σημειώνοντας ότι οι χειρότερες στιγμές της αγοράς, με το σχετικό σκάσιμο μιας φούσκας, συνήθως προηγούνται από μια αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων. Αυτό συνέβη με τα αμερικανικά ομόλογα το 1999 και το 2007. Και τώρα, οι αποδόσεις των 30ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, οι οποίες κινούνταν κάτω από 2% το 2021, κυμαίνονται σήμερα πάνω από 5%.

Πρόκειται για ένα όριο που οι αναλυτές της Bofa αποκαλούν «Γραμμή Μαζινό»: αν παραβιασθεί, τότε «οι πόρτες προς την καταστροφή» θα άνοιγαν για τις αγορές. Πάνω από αυτό το επίπεδο, το μακροπρόθεσμο κόστος των χρηματοπιστωτικών εργαλείων (τα στεγαστικά δάνεια, τα εταιρικά δάνεια, οι πιστωτικές κάρτες, οι αποτιμήσεις μετοχών και η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους) αρχίζει να δέχεται πιέσεις. Αξίζει να θυμηθούμε ότι το χρέος των ΗΠΑ, που ενισχύθηκε από τα μέτρα του Τραμπ, πλησιάζει πλέον τα 40 τρισεκατομμύρια δολάρια (28 τρισεκατομμύρια το 2021). Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου έχουν επίσης αυξηθεί στο 4,5%. Αυτό οφείλεται στον πληθωρισμό, ο οποίος τον Απρίλιο, λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου που προκλήθηκε από την ιρανική σύγκρουση, έφτασε το 3,8% ετησίως, πάνω από τις προσδοκίες και πάνω από την αύξηση των μισθών.

Πάντως οι αναλυτές της BofA ομιλούν σχεδόν με σιγουριά για προσγείωση της αγοράς ώστε να «φύγει ο αέρας που έχει συσσωρευθεί».

Σε έναν αιώνιο φαύλο κύκλο; 

«Αυτό που βρίσκεται πίσω μου παραμένει ακόμα μπροστά μου. Ποτέ δεν μπορεί να ησυχάσει ο άνθρωπος;»

LÁSLO KRASNAZAHORKAI

///

[1]CNBC, Michael Burry says the market today feels like ‘the last months of the 1999-2000 bubble’ https://www.cnbc.com/2026/05/08/michael-burry-says-the-market-today-feels-like-the-last-months-of-the-1999-2000-bubble.html
[2] CNBC, Bank of America says stocks just went through an ‘upside crash.’ What happens next. https://www.cnbc.com/2026/04/21/bank-of-america-says-stocks-just-went-through-an-upside-crash-what-happens-next.html

*

*