Εμείς και οι Αρχαίοι

*

Σημαίνουν τίποτε για μας οι Αρχαίοι σήμερα; Στη σκέψη, την αισθητική, την αντίληψή τους απέναντι στη ζωή βρισκόμαστε στους αντιποδές τους, Οι Αρχαίοι δίδασκαν το μέτρο, εμείς λατρεύουμε τον γιγαντισμό. Εκείνοι φοβούνταν την ύβριν, εμείς δεν παραδεχόμαστε κανένα όριο. Για εκείνους τα πάντα ήταν πλήρη θεών, για εμάς η γη ολόκληρη είναι εργαλείο χρηστικό για τις δικές μας ανάγκες.

Τι απομένει από την Αρχαιότητα; Εξακολουθεί να είναι η κληρονομιά της πηγή έμπνευσης, σημείο προσανατολισμού για τον σύγχρονο κόσμο; Ή η επίκλησή της έχει γίνει πλέον συνήθεια αταβιστική, ανούσια τελετουργία της μνήμης;

Συζητούν τέσσερεις από τους κορυφαίους αρχαιογνώστες μας: Βασίλειος Π. Βερτουδάκης, καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, Βασίλης Κάλφας, καθηγητής φιλοσοφίας στο ΑΠΘ, Παντελής Μπουκάλας, ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής, και Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, αρχαιολόγος, διευθυντής του Μουσείου Ακροπόλεως.

Συντονίζει ο Κώστας Κουτσουρέλης, συγγραφέας, διευθυντής του περιοδικού Νέο Πλανόδιον.

Οι εκδηλώσεις Νύχτες του Ιουλίου 2022, Καλοκαίρι στον Αίθριο Χώρο του Θεάτρου Κυδωνία πραγματοποιούνται σε συνεργασία της Εταιρείας Θεάτρου ΜΝΗΜΗ με το λογοτεχνικό περιοδικό Νέο Πλανόδιον, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης.

*

*

 

 

Advertisement