περαστικά & παραμόνιμα | 03:23

*

Καιρικά σχόλια από τον ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗ

 

Εθνικές Εκλογές 2023. Στη δημοσιότητα τα πολιτικά προγράμματα των κομμάτων.

~.~

Για τον χριστιανό ή τον διαφωτιστή (Διαφωτισμός: η τέταρτη αβρααμική θρησκεία), η τραγική σκέψη είναι σκάνδαλο. Για ποιον λόγο τιμωρείται για πράξεις του ολότελα ανεπίγνωστες ο Οιδίπους; Ο Αίας, ο Φιλοκτήτης, ο Ιππόλυτος, άπταιστοι υποκειμενικά, συνθλίβονται; Γιατί;

Στα σωτηριακά συστήματα, εκείνα που προσβλέπουν στην Ανάσταση ή στο Μέλλον, κάθε δεινό έχει έναν σκοπό, υπηρετεί ένα σχέδιο, τις άγνωστες έστω βουλές του Κυρίου, τη δύσκολη έστω μετάβαση προς την Πρόοδο. Και για τον λόγο αυτό είναι και δικαιολογημένο, σκαλοπάτι αναγκαίο προς την υπέρβαση, δάδα που δείχνει τον δρόμο ατομικά ή συλλογικά.

Σημασία εδώ έχει μόνο ότι ο δρόμος αυτός είναι ένας και ίσιος. Διά της βουλήσεως κάθε πιστός, κάθε οπαδός, έχει το ελεύθερο να τον βρει και να τον ακολουθήσει μέχρι τέλους. Εγώ ειμί η οδός… Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν. Όμως: Ο μη ων μετ’ εμού, κατ’ εμού εστί.

Οδός άνω κάτω μία και ωυτή, απαντά ο τραγικός φιλόσοφος. Οδός ευθεία και σκολιή μία εστί και η αυτή. Ανηφοριά κατηφοριά είναι το ίδιο, ισιάδες και στροφές, όλα τα μονοπάτια, όλοι οι οδηγοί στο ίδιο σημείο τελικά οδηγούν: στην συντριβή. Ελεύθερη βούληση δεν υπάρχει, είναι μια αυταπάτη, μια παραίσθηση της ιστορίας. Οι άνθρωποι συντρίβονται όχι επειδή φταίξαν σε κάτι, αλλά επειδή γεννήθηκαν.

Από τη μια πλευρά, Τραγωδία και Μοίρα. Από την άλλη, Λύτρωση και Ελευθερία – τα όρια της σκέψης, τα όρια του κόσμου μας. Πιο πέρα δεν μπορεί να πάει κανείς.

~.~

ΕΙΣ ΤΗΝ ΨΕΥΔΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΝ

Ω δυσμορφότερον Χιμαίρας,
απατηλόν, ποικίλον τέρας,
ήμισυ δράκων και παρθένος,
Σφιγξ ολεθρία, κακών Μούσα,
αινίγματα θεσπιωδούσα
πικρά εις των θνητών το γένος,

πολιτικήν σε ονομάζει
ο κόσμος όστις εκθειάζει
μ’ εύφημον στόμα τους τυράννους,
σε ήτις πόλεις ανατρέπεις,
κ’ εις ερημίαν τάφων δρέπεις
τους λαμπροτέρους σου στεφάνους.

Ω τυραννίς κακουργοτάτη,
το όπλον σου είν’ η απάτη
όπου δεν εξαρκεί η βία,
καθώς η γραυς του Αρχιλόχου
δια χειρός κρατείς ενόχου
ύδωρ και πυρ νεκρά στοιχεία!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΣΟΥΤΣΑΣ
(1824-1873)

~.~

Όταν το 2018 ο περιθωριακός οργανισμός που ακούει στο βαρύγδουπο όνομα Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποπειράθηκε να ξεκινήσει έρευνα για τους άθλους των Αμερικανών στρατιωτικών (βασανιστήρια κ.ά.) στο Αφγανιστάν, η αντίδραση της Ουάσιγκτον ήταν τσεκουράτη. Ο Μπόλτον, τότε σύμβουλος ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, απείλησε τους δικαστές με διώξεις:

«Θα απαγορεύσουμε σε αυτούς τους δικαστές και εισαγγελείς την είσοδο στις ΗΠΑ. Θα επιβάλουμε κυρώσεις στα περιουσιακά στοιχεία τους και θα ξεκινήσουμε ποινικές διώξεις σε βάρος τους στο δικό μας δικαστικό σύστημα.»

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει λόγους να αμφιβάλλει για την εντιμότητα του ΔΠΔ. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει λάβει σημαντικές αξιόπιστες πληροφορίες που εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με μια μακρά σειρά δωροληψιών και ατασθαλιών στα υψηλότερα κλιμάκια της εισαγγελίας»,

συμπλήρωνε ο Υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ουίλλιαμ Μπαρ. Εννοείται ότι οι απειλούμενοι κατάπιαν τις δικογραφίες τους. Έτσι κι αλλιώς οι ΗΠΑ (όπως και η Κίνα, η Ρωσσία, η Ινδία, ο μουσουλμανικός κόσμος κ.ο.κ. – συνολικά χώρες που αντιπροσωπεύουν τα 3/4 του παγκόσμιου πληθυσμού) δεν αναγνωρίζουν το ΔΠΔ.

Τώρα το εν λόγω «Δικαστήριο» εξέδωσε ένταλμα συλλήψεως κατά του Πούτιν και οι ώς χθες διώκτες του πανηγυρίζουν ότι υπάρχει όντως διεθνής δικαιοσύνη. Επιταχύνοντας, όπως όλα δείχνουν, την αποσάθρωση, ίσως και την τυπική διάλυση των διεθνών μεταπολεμικών θεσμών, του ΟΗΕ μη εξαιρουμένου.

~.~

ΚΕΝΤΡΩΝΙΣΚΟΣ

Τοῖς τὰ ἑλληνικὰ διεξιοῦσι μαθήματα
Τοῖς παραδίδουσι τὰ μάταια ῥήματα
Τοῖς εἰς τὸ Μηδὲν χωρεῖν δεχομένοις
ἀνάθεμα τρις.

~.~

Κάθε «ειδήμων» υπηρετεί το κράτος και τα μέσα ενημέρωσης και μόνο έτσι εξασφαλίζει τον τίτλο του. Και ο πιο χρήσιμος «ειδήμων» είναι φυσικά αυτός που μπορεί να πει ψέματα.

GUΥ DEBORD

Στην ουσία, όποιος αυτοαποκαλείται «ειδικός» ή «ερευνητής» της παραπληροφόρησης είναι ένας παραταξιακός αγύρτης που προσπαθεί να κάνει τον ακτιβισμό του να φανεί επιστημονικά τεκμηριωμένος.

GLENN GREENWALD

Οι πιο γνωστοί «ερευνητές παραπληροφόρησης» είναι και τα δύο αυτά: και όργανα μιας πολιτικής παράταξης, και δημιουργοί οι ίδιοι της παραπληροφόρησης.

NATE SILVER

~.~

Το πρώτο-πρώτο γλίστρημα ξεσηκώνει ουρανομήκεις κραυγές, το οριστικό γκρεμοτσάκισμα ωστόσο αργότερα λίγους ταράζει. Οι κρίσεις, οι πτώσεις, οι όλεθροι – με τα πάντα κουράζεται, με τα πάντα μπουχτίζει κανείς. Όταν πράγματι φτάσει η στιγμή, για τον πολύ κόσμο διέρχεται αθέατη, το ανεπανόρθωτο το ’χει πια πνίξει η ρουτίνα.

~.~

Εδώ και 30 τόσα χρόνια, που γίνονται 50 τόσα, αν ξεκινήσει κανείς το μέτρημα από τον Νίξον, κύριο μέλημα στρατηγικό των ΗΠΑ ήταν να κρατήσουν τη Ρωσσία/ΕΣΣΔ και την Κίνα, τις δυο μεγαλύτερες ευρασιατικές δυνάμεις μακριά την μία από την άλλη. Οι Νίξον-Κίσσινγκερ προσέγγισαν το Πεκίνο για το απομακρύνουν από τη Μόσχα, ο δε Τραμπ αποπειράθηκε να προσεγγίσει τη Μόσχα για να μπορέσουν οι ΗΠΑ να στραφούν κατά της Κίνας με τα νώτα καλυμμένα. Οι κορυφαίοι στρατηγικοί αναλυτές, τόνιζαν ανέκαθεν την ανάγκη η Ουάσιγκτον να μην εμπλακεί σε διμέτωπο, τη σημασία του προσεταιρισμού του ενός εκ των δύο, του εκάστοτε πιο αδύναμου, ανταπαιτητή της.

Με τον Μπάιντεν και τους neocons που εμπνέουν την κυβέρνησή του, συνέβη αυτό ακριβώς για το οποίο όλοι προειδοποιούσαν! Οι ΗΠΑ και η Δύση (Αγγλόσφαιρα συν ΕΕ συν μερικές ακόμη χώρες της Ασίας), μπήκαν σε σκληρό διμέτωπο. Έριξαν όχι μόνο τη Ρωσσία στην αγκαλιά της Κίνας, που έλεγε ο Κονδύλης, αλλά και την Κίνα στην αγκαλιά της Ρωσσίας. Γιατί θα ήταν αφροσύνη για το Πεκίνο, να δει τη Μόσχα να ηττάται, πόσο μάλλον να ταπεινώνεται από τους Δυτικούς, κι εκείνο να μείνει άπρακτο. Αμέσως μετά θα ερχόταν η σειρά του…

Οι αποφάσεις που παίρνει μια πολιτική ηγεσία δεν συμμορφώνονται πάντα με τους κανόνες του ρεαλισμού. Είναι ρασσιοναλιστική προκατάληψη να το πιστεύει κανείς αυτό. Ο Χίτλερ ξεκίνησε διμέτωπο με την ΕΣΣΔ και μετά κήρυξε και τον πόλεμο στις ΗΠΑ όχι επειδή έκανε μια λογική ανάλυση, αλλά επειδή παραδόθηκε σε μεσσιανικές ψευδαισθήσεις. Αυτά τα περί ζωτικού χώρου στην Ουκρανία…

~.~

Όταν σου απαντά ένας φιλόσοφος, ξεχνάς τι τον είχες ρωτήσει.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ

~.~

Υποκλοπές, Τέμπη, ακρίβεια; Υπάρχουν και χειρότερα… Το αφανές στους πολλούς «έργο» αυτής της –«δημιουργικής»– τετραετίας: στα σούπερ μάρκετ της χώρας, τα 7 στα 10 είδη είναι σήμερα εισαγόμενα. Μόνο το 2022, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 42,2%.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗΣ

*

*

Advertisement