Νύχτες του Ιουλίου | Ο Αργύρης Μπακιρτζής στα Χανιά (Σάββατο 16.7.2022)

*

Σάββατο 16 | Μουσική συναυλία

«Το καλοκαίρι πέρασε σα ρίγος» – Ο Αργύρης Μπακιρτζής στα Χανιά

Δημιουργός και ερμηνευτής εμβληματικών τραγουδιών που έχουν χαραχθεί στη συλλογική μας μνήμη εδώ και δεκαετίες, φυσιογνωμία οικεία μας και από τον κινηματογράφο, ο Θερινός Αρχικολυμβητής Αργύρης Μπακιρτζής δεν χρειάζεται περαιτέρω συστάσεις. Από το μακρινό 1979 αυτός και το θρυλικό του συγκρότημα, ένα από τα μακροβιότερα και σημαντικότερα σχήματα της άδουσας μουσικής μας, τέρπουν την συλλογική μας ακοή.

Μαζί του στα Χανιά σε μια συναυλία αφιερωμένη στην κοινή δισκογραφική τους δουλειά που κυκλοφορεί με τον τίτλο Το καλοκαίρι πέρασε σα ρίγος αλλά και σε ακόμη νεώτερα τραγούδια που συνέθεσε ο ίδιος, ο νεότατος συνθέτης και πιανίστας Γιώργος Κωστογιώργης.

Μελωδικές γραμμές εκφραστικές και απέριττες, ευφάνταστη και λειτουργική ενορχήστρωση, εντυπωσιακή άνεση στην εναλλαγή των τόνων, από τη τζαζ ώς το λαϊκό, από τον έλεγο στον χορό και από το βαρύθυμο στο ανάλαφρο ύφος, και βεβαίως η εξαίρετη ερμηνεία του Αργύρη είναι τα βαρύτιμα χαρίσματα αυτής της δουλειάς που από μόνη της αρκεί για να μας συστήσει τον νεαρό δημιουργό της ως μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες του ελληνικού τραγουδιού.

Το κυριότερο όμως είναι η ώσμωση της μουσικής με τον ποιητικό λόγο – τέτοια ευφρόσυνη ισορροπία, σπάνια πολύ σπάνια ακούμε. Τα ποιήματα των Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Κώστα Ουράνη, Τέλλου Άγρα, Αργύρη Εφταλιώτη και Κωνσταντίνου Χατζόπουλου που περιέχει ο δίσκος μελοποιήθηκαν σε ένα μόλις δεκαήμερο, σ’ εκείνη την καταθλιπτική χριστουγεννιάτικη καραντίνα του 2020 στο σπίτι του Μπακιρτζήδων στην Καβάλα. Όπως εύστοχα γράφτηκε, τα τραγούδια αυτά μας μεταφέρουν σε μια ατμόσφαιρα μεσοπολεμική και κουβαλούν πάνω τους «όλο το φορτίο μιας σπάνιας συναισθηματικής έντασης, της ιδιόμορφης, μελαγχολικής και συνάμα ζωογόνας λειτουργίας του έρωτα και των πολλαπλών και διαφορετικών εκδοχών και απροσδόκητων φανερώσεών του». Ισχύει και για την τέχνη προφανώς, ουδέν κακόν, αμιγές καλού…

Μαζί με τον Αργύρη Μπακιρτζή και τον Γιώργο Κωστογιώργη απόψε, ένας άλλος αγαπημένος Χειμερινός Κολυμβητής, ο λαμπρός ακορντεονίστας, και όχι μόνο, Κώστας Βόμβολος.

Γενική είσοδος 12 ευρώ

*

*

Advertisement